بردسکن تامین کننده انحصاری دو رقم بذر پنبه در کشور است
فرماندار بردسکن گفت: این شهرستان توانسته دو رقم تولیدی پنبه به نام ورامین و خورشید را در انحصار خود د اشته و تامین کننده این دو بذر در سطح کشور باشد.
به گزارش ایسنا، مجتبی شاکری در جلسه هم اندیشی برگزاری همایش ملی پنبه در منطقه ترشیز که با حضور رئیس مرکز آموزش عالی کاشمر برگزار شد، افزود: با توجه به راهبرد دولت تدبیر و امید در تحقق منویات رهبر معظم انقلاب، رونق تولید و توجه به محصولات داخلی و همچنین ارائه مدل موفق مثلث توسعه اقتصادی و فرهنگی از سوی استاندار مبنی بر مردمی کردن اقتصاد و استفاده از بخش خصوصی با هماهنگی و نشستهای متعدد هم اندیشی مقرر شد با توجه به ظرفیت کارخانه نساجی مدرس و راهاندازی فاز ۲ این کارخانه، همایش پنبه در راستای احیا و ترویج این محصول ارزشمند در ۱۵ مهرماه روز روستا در منطقه ترشیز برگزار شود.
وی بیان کرد: با توجه به اینکه شهرستان بردسکن در منطقه ترشیز بیشترین سطح زیرکشت پنبه را با سطحی معادل ۱۸۵۰ هکتار به خود اختصاص داده و همچنین این شهرستان توانسته دو رقم تولیدی پنبه به نام ورامین و خورشید را در انحصار خود د اشته و تامین کننده این دو بذر در سطح کشور باشد، این همایش میتواند با دو هدف شناسایی قابلیت این شهرستان به عنوان قطب تولید پنبه در منطقه ترشیز و همچنین تامین کننده مواد اولیه کارخانه بزرگ نساجی واقع در شهرک صنعتی شهرستان بردسکن برگزار شود.
شاکری با تاکید بر اینکه برگزاری این همایش در رونق تولید و تامین نیاز کارخانجات نساجی سهم بسزایی خواهد داشت، عدم مکانیزاسیون در مراحل کاشت، داشت و برداشت و همچنین بالا رفتن هزینه تولید در اثر عدم آموزش پنبه کاران در زمینههای مدیریت مصرف آب، استفاده از ارقام مقاوم به شوری آب و کاربرد ناصحیح سموم وکود را از مهمترین چالشها و مشکلات تولید پنبه در منطقه ذکر کرد.
او افزود: متاسفانه با نوسانات شدید نرخ ارز و صدور مجوزهای ورود نخهای خارجی با کیفیت و قیمت پایین، موجب ایجاد مشکلاتی برای صنعت نساجی کشور شده که رغبت آنها را در خرید پنبه تولید کشور کاهش داده و این نوسانات در قیمت، باعث شده تا پنبه کاران از کشت این محصول استقبال نکنند.
نماینده عالی دولت در بردسکن در همین خصوص اظهار کرد: توجه به امر مکانیزاسیون، آموزش پنبه کاران و عدم صدور مجوز ورود پنبه و یا نخ خارجی به کشور میتواند در توسعه تولید پنبه نقش بسزایی داشته باشد.
وی عنوان کرد: با توجه به اینکه شهرستان بردسکن در محصولات باغی دارای رتبههای برتر استان است میتوان با به کارگیری و کمک بخش خصوصی و تشکلها و فعالان اقتصادی در محصولات انار، پسته، زیره سبز، کانون همایشهای بعدی در منطقه باشد.
فاجعهای خاموش در حال رخ دادن است
در ادامه رئیس مرکز آموزش عالی کاشمر گفت: اکنون حدود ۸۹ درصد آب در بخش کشاورزی مصرف میشود و کشاورزان بزرگترین مصرف کنندگان منابع این عنصر حیاتی هستند.
هادی معماریان افزود: پتانسیل فراوان منطقه در جهت تولیدات کشاورزی، باغی، زراعی و دامی و اشتغال بیش از ۹۲ درصد مردم منطقه در کشاورزی و دامپروری منجر به حفر و برداشت از ۴۹۱ حلقه چاه و ۶۲ دهانه چشمه به ترتیب با ۱۲۹ میلیون و ۳۷۱ هزار مترمکعب و ۷ دهم میلیون مترمکعب برداشت از سفرههای آب زیرزمینی شده که این میزان برداشت بیرویه از سفرهها و مخازن آب زیرزمینی، متأسفانه باعث شده هر ساله شاهد افت سطح آب زیرزمینی به میزان بیش از ۱۰۰ سانتیمتر و کسری مخزن ۳۵٫۵ میلیون مترمکعب باشیم.
وی اظهار کرد: با ادامه این روند در دهه اخیر سطح ایستابی سفرههای آب زیرزمینی از ۷۵ متر به بیش از ۱۸۵ متر و در بعضی مناطق حتی به حدود ۲۸۰ متر نیز برسد که کیفیت آب در این منطقه در حال تغییر به شوری و تلخی است.
او با بیان اینکه فاجعهای خاموشی در حال رخ دادن است که اگر در این آخرین لحظات به فکر اصلاح الگوی کشت، تغییر شیوههای آبیاری در این منطقه نباشیم، به زودی شاهد به وجود آمدن مشکلات اقتصادی (بیکاری)، اجتماعی (مهاجرت) و زیست محیطی (ریز گردها، فرسایش و نشست زمین) در منطقه خواهیم بود؛ افزود: آمار و مشاهدات حاکی از روند تشدید شونده کیفیت آب زیرزمینی به خصوص در مناطقی از خلیلآباد و بردسکن است.
معماریان گفت: از سویی با توجه به اینکه شور شدن اراضی و کاهش منابع آب شیرین را میتوان مهمترین معضل کشاورزی قرن اخیر نامید در سالهای اخیر نیز معرفی ارقام پنبه مقاوم به شوری از مهمترین رویکردهای مؤسسه تحقیقات پنبه بوده است.
وی ادامه داد: برگزاری همایش ملی روز پنبه با توجه به پتانسیلها و مزیتهای منطقه ترشیز میتواند بار دیگر این منطقه را به عنوان محدوده قابل اطمینان برای کشت این محصول البته با رعایت ضوابط، انجام مطالعات کافی و استفاده از ارقام اصلاح شده مقاوم به شوری و تنش خشکی، حل مشکل مکانیزاسیون کاشت، داشت و برداشت پنبه و همچنین برنامهریزی جهت بهرهوری اقتصادی از کشت این محصول در صنایع پایین دستی معرفی کند.
وی در پایان اقلیم سازگار با کشت پنبه به خصوص با ارقام اصلاح شده مقاوم به تنشهای شوری و خشکی، وجود یکی از مهمترین ایستگاههای تحقیقات پنبه کشور در کاشمر، وجود کارخانه لینترگیری در کاشمر، وجود صنایع نساجی پیشرفته در منطقه، وجود کشت و صنعت انابد و تجربه بالای این کشت و صنعت در تولید پنبه و وجود مراکز آموزش عالی در حوزه کشاورزی در منطقه را از جمله مزیتهای کشت این محصول در منطقه ترشیز دانست.